Kontrolling

A kontrolling feladata a költségek és eredmények összevetése, a teljesítmények és a ráfordítások nyomon követése, célja a rendszer hatékonyabb működése.

A kontrolling 4 lépésből áll:

Tervezés: Az első lépés során megfogalmazásra kerülnek az elvárt, mérhető eredmények, illetve kidolgozásra kerülnek azok a módszerek, amelyek segítségével ezeket mérni fogják.

Ez tulajdonképpen a tervezés funkció, amely keretében minden jelentős feladathoz valamilyen elvárt eredményt rendelünk.

Riportok, kimutatások:

Célja a vállalat üzemi működésének, a tervezés során megfogalmazottak alapján való mérése, az adatok pontos feldolgozása. Erre számos módszer létezhet, mindig az adott vállalat, illetve a termék fajtájától függ a visszamérés. A kontroller munkáját segíti, ha a vállalat működését valamilyen ügyviteli rendszer is segíti, amelyben sokszor a céladatok is rögzítésre kerülhetnek. Ezekben a rendszerekben valósidejű adatokkal dolgozhat a kontroller, ami drámaian csökkenti a beavatkozáshoz szükséges reakció időt.

Eredmények elemzése: Feladat az elvárt és a mért valós eredmények összevetése. Ekkor a vállalati részterületek szembenézhetnek adott időszaki teljesítményükkel. Az esetleges eltérés elemzése fontos feladat, az eltérések okát megtalálni pedig gyakran nem is olyan egyszerű. Amennyiben az eltérés az előre meghatározott tolerancia szinten belül van, nem kell lépéseket tenni.

A vezetői beavatkozás: Negyedik lépés a vezetői beavatkozás abban az esetben, ha az elvárt értékektől eltérőek a mért eredményeink. A szakszerű elemzési munka után a vállalat vezetése dönthet a beavatkozásról.

 

A BM-PRUDENCIA Kft. vállalja az adott cég átvilágítását, a lehetséges veszteségforrások meghatározását, a szükséges kimutatások kijelölését és a beavatkozás szükségességének megállapítását.